dinsdag 21 december 2010

Het wordt nog veel erger

De sneeuw zorgt ervoor dat mensen veel ongemak hebben. Ook al hebben ze jarenlang om een witte kerst gezeurd. Het is ook nooit goed.

Het wordt echter nog veel erger. Misschien ook wel meer sneeuw, zoals hier en daar voorspeld. En dus meer chaos. Misschien ook nog meer gladheid en meer ongelukken. Zeker is echter dat overheidsinstellingen en vervoerbedrijven niet voorbereid zijn geweest op dit soort van extremiteiten. Kan misschien ook niet helemaal.

De extreme omstandigheden worden echter al te gemakkelijk gebruikt als excuus. Als reden waarom het fout gaat. Het is echter ook een manier om je te verschuilen voor de waarheid. Om zaken te verdoezelen. Telkens opnieuw zien we namelijk dat de overheid en verantwoordelijke instellingen zich onvoldoende hebben voorbereid op een extra belasting van de door hen geleide systemen, zoals het wegsysteem, het spoorwegsysteem, het systeem van openbaar vervoer, het systeem van energievoorziening, het rioleringssysteem, het systeem van gezondheidszorg, etc.

In één van mijn vorige blogberichten had ik het al over de privatisering van een groot deel van deze van oudsher overheidstaken. In de afgelopen decennia is dit goeddeels bij alle essentiële publieke taken gedaan. En daar wringt de echte schoen. Het zijn namelijk stuk voor stuk bedrijven geworden die - zeker als de overheid grootaandeelhouder is - door de aandeelhouders gesommeerd worden om winst te maken.

Gevolg: geen preventief onderhoud, nodige investeringen uitgesteld, verkopen van voormalige staatsbedrijven die volledig uit de hand lopen, bijdragen van burgers die onevenredig hoog oplopen, etc. En wie is de dupe van dit beleid van privatisering? Inderdaad: de burger!

Er is maar één methode om deze ellende achter ons te laten en dat is dat de overheid zelf weer heel daadkrachtig het bestuur en de uitvoering van deze algemene publieke  taken en nutsvoorzieningen ter hand neemt. Eén nadeel daarbij is dat het privatiseringsproces omgekeerd gedaan moet worden. Een proces dat jarenlang gevoerd moet worden, klauwen vol geld gaat kosten en op korte termijn geen verandering gaat opleveren in de dagelijkse praktijk van treinuitval, rioolproblemen, stroomstoringen, hoge premies ziektekosten, etc.

Het wordt dus nog veel erger. Arm Nederland...

Vive la France!

In februari 2011 komt ook nog het bericht erbij van de falende politiesystemen. Het wordt vooralsnog echt alleen maar erger.

Uitval treinen schuld NS
Het wordt een grote chaos
Iedereen worstelt met kou
Sprinter kan niet tegen sneeuw
Langere reistijden op spoor
Opnieuw zware spits
Enkele annuleringen Schiphol
Frankfurt weer uren dicht
Afname meldingen alarmcentrale
Dierenpark dicht door sneeuw
KNMI waarschuwt voor ijzel
Pas op voor vallende takken
Overlast door slecht maaien
NS verwacht weer problemen

Ook gepeild door Maurice op 5 juni 2011.

1 opmerking:

  1. Precies nationaliseren die hap, het communisme is zo gek nog niet. Weg met het grootkapitaal het land is toch al naar de verdommenis geholpen door "nieuw links" en we breken de boel gewoon verder af. Weg met het internet, terug naar de postduif en de postkoets!

    BeantwoordenVerwijderen