woensdag 23 januari 2013

revolutie of reactie

Het blijft een keuze. Vaak inherent aan een mens. Gevormd door zijn genen en zijn latere vorming. Onontkoombaar.

Waar ik het over heb? Over de keuze tussen enerzijds creëren, ideeën spuien, bedenken, innoveren, verder kijken dan je neus lang is, zelfs de revolutie prediken als dat nodig is. Daar tegenover de keuze van behoudend zijn, reageren, eerder volgen en niet geloven in de mogelijkheid een betere wereld te kunnen creëren. Vaak ook een keuze tussen positief en vooruitstrevend en neerslachtig en achteruitgang.

ontwapenende revolutie?
Het scherpst is de tegenstelling in de moderne geschiedenis te zien geweest in de periode van 1789 tot ongeveer 1830. Eerst de kleurrijke maar ook zwartomrande (Franse) revolutie, met al zijn ideeën van vrijheid en gelijkheid die een wereld in beroering brachten, met recht gestopt in het Waterloo van Napoleon. Daarna de periode van de Reactie, een hang naar het oeroude en vooral fantasieloos, saai en (Weens) conservatief.

Ook het Europa van nu staat voor die keuze. Waar Cameron terug lijkt te willen naar een tijd waarin de afzonderlijke landen meer bevoegdheden hadden (Reactie) lijken de Eurofielen meer te voelen voor een voortzetting van de Revolutie, die twee eeuwen geleden - weliswaar op een andere wijze - ook door Napoleon werd gezocht: de belangrijkste bestuurlijke bevoegdheden in centrale handen.

Welke keuze anderen ook maken, zelf ben ik meer een voorstander van revolutie dan van reactie. Ik hou ervan vooruit te kijken, naar nieuwe horizonten en nieuwe tijden. Het onbekende tegemoet. Wel graag vredelievender dan de Franse revolutie van destijds, maar met hetzelfde elan. Met visie op een andere en betere wereld. Een wereld waarin bijvoorbeeld het saneren van de overheidsfinanciën met het oog op een toekomstig takenpakket wordt gedaan en in ieder geval meer is dan een botte bijl. Inmiddels groeit gelukkig het besef - onder andere bij onze kersverse 'Mister Euro' Dijsselbloem - dat dom saneren nooit tot een slimme reactie zal leiden. (Praten over) een slimme revolutie vaak wel tot domme reacties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten