woensdag 13 maart 2013

Fallen Heroes (van het voetstuk)

De laatste tijd zijn er veel helden die van hun voetstuk vallen. Niet zozeer mijn eigen helden als wel die van een grote groep volgers. Van de ene zat het er al aan te komen, van anderen had je het niet verwacht. Van al deze helden kan in ieder geval gezegd worden dat ze in betere tijden een aardige prestatie hebben geleverd waardoor ze hun heldenstatus destijds wel verdiend hebben. En dat is meer dan je van enkele leugenachtige gevallen engelen kunt zeggen.

Wat te denken van positiviteitsgoeroe Ratelband. Justitie heeft bewijs in handen dat hij een rol heeft gespeeld bij de aangestoken brand van zijn eigen huis. Arme Emile: hij was al zo van de schans gedonderd en dan nu ook nog van het voetstuk. Ook de burgemeester van Haren die nooit de status van burgervader heeft gekregen moest het deze week ontgelden en accepteert de consequenties, hoewel dit (achteraf) van de gemeenteraad niet had gehoeven. Ook Meneer Kaktus is inmiddels al maanden negatief in het nieuws met allerlei frauduleuze handelingen. Een andere "held" die steeds meer in het gedrang komt is Google, dat nu toch echt toe moet geven de privacy van vele gebruikers geschonden te hebben. Microsoft ging hen voor door willens en wetens geen andere netbrowser voor te stellen (EU-boete van rond een half miljard euro). Ook Hyves zorgt na de overname alleen maar voor ellende voor de Telegraaf Media Groep (en een gouden handdruk van meer dan 1 miljoen voor de TMG-directeur die verantwoordelijk was voor het kopen van Hyves).

Eerder gevallen helden zijn natuurlijk Badr Hari, Strauss-Kahn, Saville en de Rooms-Katholieke kerk. Deze week komen daar zeker nog de autoriteiten in Noord-Frankrijk (sneeuwoverlast en aanpak), prostitutie-ervaringsdeskundige Perquin (ingehuurd door Amsterdam) en ik vermoed nog een prominent politicus bij (wie? wacht maar af!). Ook één van de peilers van onze rechtstaat, de zittende magistratuur, lijkt de laatste tijd de weg aardig kwijt (de staande magistratuur staat al geruime tijd niet meer op een sokkel).

Yomanda is dan weer zo'n omgekeerd geval en wordt niet langer formeel verweten de dood van een andere heldin van het Nederlandse volk op haar geweten te hebben. Maar of ze daarmee dan automatisch weer op haar voetstuk staat moet nog maar blijken. Vleugels van gevallen engelen zijn niet zomaar weer volledig intact.

Dit alles lijkt echter niks vergeleken bij die andere gevallen engel die leugen op leugen lijkt te stapelen en dat dan ook nog verpakt in een brief die de CITO-toets op geen enkele wijze kan doorstaan (en da's zeker een understatement). Eerst blind, vervolgens doof en nu kennelijk ook nog dom: het kan verkeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten