woensdag 25 september 2013

Handvatten

Handvatten.

Doorgaans gebruikt om deuren te openen.

twee van de deze week vervangen exemplaren
De meest gebruikte zijn soms toe aan vervanging, de andere doen het nog goed. Toch vervang je ze allemaal, zeker als de nieuwe en oude handvatten niet echt op elkaar lijken of zelfs qua vorm vloeken met elkaar. De afgelopen week heb ik er inmiddels veel vervangen in huis. De oude exemplaren hadden inmiddels een werkend leven achter de rug en voldeden niet meer. Het oogde nog wel goed, maar regelmatig stond er weer één van de huisgenoten met een klink in de hand terwijl de deur nog dicht was. Als reparatie dan niet meer helpt moet je er aan geloven en tot vervanging overgaan.

Handvatten.

Ook omschreven als aangevers. Of hints. Tips. Eye-openers.

Als je ziet welke worsteling een vrijwillige stichting doormaakt om serieus genomen te worden in het vele goede werk dat ze al jarenlang doet. Als je ziet dat ze zich bijna dag en nacht uit de naad werken voor het goede doel. Als je ziet dat de eigenlijke eigenaar van het probleem deze stichting niet eens ziet en de stichting in eerste instantie niet eens betrekt bij een nieuw te vormen beleid of bij de toekomstige uitvoering daarvan. Dan ga je als je dat kunt aan de slag en voorzie je iedereen van de nodige handvatten. Lastige daarbij dat de eigenaar van het probleem niet gewend was de deuren te openen, deze had daar zelfs al wat sloten op gedaan. De stichting was ook voornamelijk bezig geweest deuren in te trappen om daarmee de eigen glazen in te gooien.
Inmiddels zijn de handvatten aanwezig. De deur is van de sloten ontdaan en staat inmiddels op een kier. Nu maar hopen dat er niet een nieuwe deur is met sloten of slecht functionerend handvat.

Handvatten.

Ook wel ideeën. Of vernieuwde modellen en methoden.

In de afgelopen maanden veel bezig geweest met de wereld achter de gemeentelijke politiek. Mijn juridische kennis ingezet bij het politieke dispuut over een bedrijf dat zich al jarenlang niet hield aan de milieuvergunning. Mijn bestuurskundige kanttekeningen geplaatst bij de eenzijdige en ook ondemocratische wijze waarop 6 drechtsteden gezamenlijk optrekken. Mijn vraagtekens gezet bij de wijze waarop politiek wordt bedreven, ook door andere partijen dan die waarbij ik sinds kort ben aangesloten. Mijn bijdrage gegeven aan een aanzet tot een meer doorlopende luisterende campagne.
Veel van de aangereikte handvatten worden opgepakt. Enkele zitten nog in de pen. De mooie combinatie van EIC en een inventariserend onderzoek naar participatie moet in de komende weken leiden tot het publiceren van de onderzoeksresultaten. Met vele handvatten voor alle 408 aangeschreven gemeenten.

Nieuwe handvatten.

Nu de deur nog openen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten