woensdag 27 november 2013

Het belang van ... woorden

Woorden. In een willekeurige volgorde stelt het vaak niet veel voor. Met veel spelfouten zie je vaak de inhoudelijke boodschap niet meer. In een brij van woorden mis je de clou.

Woorden zijn misschien niet zo krachtig als beelden. Een foto zegt vaak meer dan duizend woorden. Als het beeld echter verkeerd is gekozen gaat de boodschap weer verloren. Dan liever weer duizend woorden.

Het schrijven van redactionele stukjes, het nadenken over kritische vragen, het opstellen van moties en amendementen, het beantwoorden van vragen van inwoners, het per brief stellen van de juiste vragen aan bestuurders is bij elkaar heel wat woorden. Om nog maar niet te spreken over een verkiezingsprogramma. Wikken en wegen. Ook belangen afwegen. En politieke gevoeligheden. En de beelden moeten daarbij worden opgeroepen door de woorden.

Ieder vogeltje zingt zoals ie gebekt is. Zeker. Veel verschillen in de politieke arena. Waar de ene omfloerst zijn betoog maakt is de andere als een Don Quichot bezig, de ene doet het vanaf een geschreven verhaal op de iPad, die als slechte autocue wordt gebruikt, de ander uit het blote hoofd, waarbij retoriek om de hoek loert. Positief verrast was ik deze week door  onze eigen burgemeester van Papendrecht die in de Commissie ABZ een logisch en gloedvol betoog hield voor een nieuw horeca- en alcoholbeleid, dat zelfs de sympathie van andersdenkenden kreeg.

De afgelopen week zijn veel dingen samengekomen. Zoals veel positieve geluiden over mijn onderzoek naar de eerste indruk van mailberichten van gemeenten en de wijze waarop zij participatie (betrekken van burgers) oppakken.
Over het verkiezingsprogramma zijn de meningen verdeeld. Dat is niet meer dan logisch omdat ook ik als juridisch, strategisch en bestuurskundig vogeltje anders gebekt ben dan tot voor kort binnen de partij gebruikelijk was. De laatste puntjes op de i zijn dan ook vooral naast de actualisering van tekstpassages op afzonderlijke programma-onderdelen het eenvoudiger neerzetten van de diverse houtsnijdende argumenten. Leesbaar voor iedereen dus, zowel de fabrieksmedewerker en winkeljuffrouw als de directeur van een multinational. Papendrechts dus. Ik ken nog niet alle woorden, maar ben hard op weg naar een goed begrip van de eigenheid van Papendrecht.

Wat is een songtekst dan gemakkelijker. Tenminste als deze goed is geschreven. Dan zegt een enkele frase meer dan duizend woorden. De woorden vormen dan zelf de beelden. Wekken een gevoel op. Dan blijft de boodschap hangen. Dat bleek deze week nog eens nadat mijn song "Remember My Name" is uitverkozen deel te nemen aan een nieuw TV-programma. Athans in de voorselectie. Eerst nog even as. zondag voorzingen en -spelen in een studiosetting, kijken of het accoustisch overeind blijft op TV. Ben benieuwd. Tijd voor de hit? Wie weet. Hoe dan ook leuk om op basis van eigen geschreven teksten en zelfgecomponeerde melodieën verkozen te worden. Gekozen op een eigen geluid en eigen woorden dus.

Dat laatste geeft in ieder geval een verklaring voor mijn keuze voor het eigen lokale politieke geluid. Meer samenhang en een duidelijker boodschap. Gewoon zoals je bent. Niet vanuit Den Haag of Brussel, maar gewoon zelf. Onder elkaar. Gewoon voor Papendrechters.

1 opmerking: