zaterdag 5 oktober 2013

Energie

Energievretend weekje achter de rug. Na een samenzijn in onenigheid van SLP ("samenwerkende" lokale partijen) daarna drie Raadscommissies en de Drechtstedendinsdag bijgewoond.

De onderwerpen die het meest opvallend waren zijn toch echt de kunstgrasvelden voor voetbalverenigingen, het topsalaris van de directeur van de huisvuilophaaldienst, de voorstellen voor een nieuwe organisatie van Drechtsteden, een duurzaamheidsagenda en een motie over schaliegas. Tussentijds doen ook de windmolens nog van zich horen.

De kunstgrasvelden doen veel stof opwaaien. Volgens mij vooral veroorzaakt door de lange periode tussen aanzet en beslissing in dit dossier. Nu toch een beetje een gevoel van geldsmijterij, terwijl er tegelijkertijd in heel belangrijke dossiers in zorg en welzijn miljoenen gekort moeten worden. De energie in dit kunstgrasdossier lijkt vooral afkomstig van de verantwoordelijk wethouder zelf, in die zin dat er veel woorden nodig blijken om een 25-tal vragen deels te beantwoorden. Wordt met zekerheid vervolgd in de komende plenaire Raadsvergadering. Hopelijk geen (kunst)graspolletje.

Dat het winnen van energie uit huisvuil enorm winstgevend kan zijn is duidelijk. Dat de directeur van het betreffende bedrijf daarom meer moet verdienen dan de Balkenendenorm is nog geen uitgemaakte zaak. Onduidelijk blijft of de betreffende wet wel of niet van toepassing is en of de gemeenteraad er daarom iets van moet vinden.

De voorstellen voor een aanpassing van de organisatie van Drechtsteden heeft een jaar lang een hoop energie gekost. Zelf ben ik er een half jaar bij geweest en opvallend is de wijze van denken en vergaderen. Standpunten worden vanuit politieke stromingen en regiofracties ingenomen en niet vanuit de deelnemende gemeenten: da's niet zo logisch voor een uitvoeringsorganisatie, ook al wordt het leeuwendeel van de sociale taken van de gemeenten door deze organisatie uitgevoerd. Veel energie is gaan zitten in een structuurdiscussie, de inhoud moet binnenkort dan ter hand worden genomen. Een bestuurskundig totaal verkeerde wijze van handelen: de structuur hoort de inhoud te volgen en niet andersom. Grote kans dat als de discussie in de komende maanden wordt gehouden rond de inhoudelijke taken de nu voorgestelde structuren op voorhand niet voldoen. Weer een jaar en veel energie verspild. Wat kost dat allemaal?

De duurzaamheidsagenda was ook in Drechtstedenverband aan de orde. Veel bekend bla-bla over nut en noodzaak en wil tot samenwerken tussen bedrijfsleven en overheid. Over zonnepanelen op ieder overheidsgebouw. En natuurlijk erg veel initiatieven van raadsleden over hoe het allemaal anders kan, hoe en wat er allemaal duurzamer kan. Dat was namelijk de bedoeling van het veel te kort geprogrammeerde moment in de Carrousel. Dus wat denk je? Waar kwamen de raadsleden mee? Met niks! Absoluut niks! Alleen wat gewauwel over hoe belangrijk het allemaal is. Hoe fijn het is dat er samenwerking is. Ik vraag me echt af of de samenleving en de inwoners wel voldoende vertegenwoordigd worden in de Drechtraad. Het lijken wel allemaal bestuurdertjes in spee in plaats van mensen met een achterban die boordevol ideeën en energie moet zitten over duurzaamheid.

De motie over schaliegas is eigenlijk een lachertje. Bedoeld om de minister te overtuigen de proefboringen niet door te laten gaan. Inmiddels heeft minister Kamp echter een moratorium ingesteld van anderhalf jaar en zou de (druk achter de) motie weg moeten zijn. Het is echter overduidelijk verkiezingstijd en normaliter kritische partijen volgen klakkeloos het betoog van de indiener. Een sympathieke motie, dat wel. Maar nu even niet van toepassing. Er zijn op dit moment echt belangrijker dossiers. De decentralisatievoorstellen van jeugdzorg en Awbz-taken bijvoorbeeld. Miljoenen worden er gekort op taken die van levensbelang zijn voor het welzijn van vele honderden Papendrechters en misschien wel de veiligheid van de overigen. Ondertussen maken we ons druk over een energiebron die mogelijk vervuilend is, als het überhaupt tot een exploitatie zou komen over pakweg 6 jaar. Nee, ik zou mijn energie liever aan andere dossiers kwijt zijn dan aan het landelijke speeltje van GroenLinks.

Bovendien geldt er ook nog het argument van de windmolens. De provincie gaat, tegen de wil van de inwoners van onder andere Papendrecht in, binnenkort over tot aanwijzing van de locaties voor windmolens en gunning aan de opdrachtnemers/aannemers. Terwijl ondertussen steeds meer twijfels komen over de rendabiliteit en milieuvervuiling van de windmolens zelf. Daar ga je met je gemeentelijke vuist tegen schaliegas.

Dagje rust nu. Even energie opdoen. Kerstsong van dit jaar maar eens afmaken. Werktitel: "World (just 'round the corner)". Gaat niet over Papendrecht, maar over oorlogsgeweld. Het denken houdt immers niet op bij de grenzen van Papendrecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten