woensdag 23 oktober 2013

KleurPiet (Geachte mevr. Shepherd)

Aan: Verenigde Naties
         New York
t.a.v. mevr. V. Shepherd

Papendrecht, 23 oktober 2013


Geachte mevr. Shepherd,

Om maar met de deur in huis te vallen: Zwarte Piet is inderdaad discriminerend. Het maakt duidelijk onderscheid naar de verschillen in kleuren tussen mensen. En dat een traditioneel feest als Sinterklaas daarmee voortgekomen uit een verleden van andere menselijke verhoudingen en slavernij zal zeker waar zijn.

Maar dit geldt voor meer feesten en onderwerpen in de huidige maatschappij. De kerstman en zijn dwergen worden dikwijls genoemd. Maar wat te zeggen van de eenzijdige en daarmee per definitie discriminerende feesten als Pasen (alleen kuikens en laporen) en Thanksgiving (arme kalkoenen)? Ook de maatschappij zit vol met discriminerende onderwerpen als de inmiddels afgeschafte negerzoenen (die ik gewoon zo blijf noemen in het bijzijn van mijn zwartgekleurde vrienden), de jodekoeken en dame blanche, etc. Ook zie ik nog steeds zebrapaden. En de kleur van cola is nooit anders dan bruin.

Ik geef u echter ter overweging mee dat deze discriminatie en dit onderscheid het allemaal wel leuker maakt in de wereld. Minder grijs en grauw. En ook duidelijker. Een dievenpad is namelijk iets anders dan een weg met kinderkopjes, maar dat betekent niet dat het dievengilde nu protestmarsen gaat houden over de hoofden van de kinderen.

Zwarte Piet is dus discriminerend. Het gekke is echter dat de negativiteit daarbij en de link met slavernij alleen wordt gezien door mensen zoals u, die wel de verschillen tussen mensen willen zien maar niet de overeenkomsten. Dit zegt veel over u en over de kleine minderheid van zeurpieten in Nederland. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking wil gewoon een leuk traditioneel kinderfeest vieren, net als ieder jaar. Zonder de negatieve bijbedoelingen van discriminatie waarvan ze ten onrechte door onder andere u worden beticht. Een feest met alle veelkleurigheid die dat met zich meebrengt. En om de Nederlandse minister van Binnenlandse Zaken gerust te stellen: ik zie al jaren onder andere gele en groene pieten, (hulp)sinten en verwelkomende burgemeesters. Met de United Colours of Plasterk zit het dus wel goed.

Mevr. Shepherd: was de VN ook maar zo veelgekleurd en divers van samenstelling als Nederland ten tijde van Sinterklaas. Het is hoog tijd dat de VN nu eindelijk eens kleur bekent in plaats van een grijze en grauwe wereld na te streven en een mooi kinderfeest te vergallen nog voordat het goed en wel begonnen is. Veel mensen hebben zich groen en geel geërgerd aan uw opmerkingen en aan de vaak onverkwikkelijke discussie die daarop volgde tussen voor- en tegenstanders. Ik hoef u hopelijk niet uit te leggen dat dit het imago van de VN als vredesstichter geen goed doet.

Ik roep u en de VN daarom ook op om de veelkleurige wereld te omarmen in plaats van deze in een eenzijdig grijs te willen inkleuren. En te verklaren dat Zwarte Piet daar als veelgekleurd personage onlosmakelijk bij hoort.

Arno.

1 opmerking: