zaterdag 26 oktober 2013

Wintertijd: de uitgeruste standaard, de crisis voorbij

Zomertijd is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten, dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd (die in dit verband ook wel wintertijd genoemd wordt). Wintertjd is dus de standaardtijd, zomertijd is de afwijkende tijd.

De gedachte achter zomertijd is dat men hierdoor zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden, zeker met de huidige ledverlichting.

Overigens is de eerste praktische toepassing van zomertijd door de Duitse regering gedurende de Eerste Wereldoorlog, tussen 30 april 1916 en 1 oktober 1916. Kort daarop volgde ook het Verenigd Koninkrijk, voor het eerst van 21 mei 1916 tot 1 oktober 1916. Niet echt een pleidooi voor het fenomeen, in alle vermoeidheid (...?) zijn er nog nooit zulke slechte beslissingen genomen dan toen, zowel door de Duitse als door de Frans-Engelse legerleiding; ik refereer hier aan de honderdduizenden doden en gewonden bij slagen als Verdun.

Toch konden we het daarna niet laten. Tijdens twee andere crisismomenten, de tweede wereldoorlog en de oliecrisis van 1973, wordt de zomertijd ook weer van stal gehaald. En is het fenomeen sinds de jaren 80 gemeengoed geworden in tientallen landen. Alsof we een voortdurende staat van crisis willen houden?!

In 2007 hebben wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met de Ludwig-Maximilians-Universiteit München, aangetoond dat de zomertijd een langdurig en behoorlijk groot effect heeft op de biologische klok van de mens. De biologische klok heeft een vaste cyclus van ongeveer 24 uur en past zich in de zomerperiode niet aan. Daardoor slapen mensen in de zomermaanden minder en slechter. Het verstoorde slaap-waakritme verdwijnt pas weer na het beëindigen van de zomertijd.

Alles in ogenschouw nemend en vooral de vaak vermoeide gezichten om me heen, de verkeerde keuzes die worden gemaakt, gekoppeld aan de wens om sneller uit de crisis te komen doe ik een bescheiden pleidooi om de zomertijd volgend jaar af te schaffen. Laten we het gewoon houden bij de uitgeruste standaard. Hoef ik ook niet meer te bedenken waar de klok nu weer heen moet! Zo vermoeiend allemaal...

















Geen opmerkingen:

Een reactie posten